Je rozhodnuto! Které filmy obstály v divočině nejlépe?

Mezinárodní festival populárně-vědeckých filmů Prague Science Film Fest, který probíhá od 14. do 17. října 2024 v Kampusu České zemědělské univerzity v Praze, zná vítězné snímky! Ocenění byla předána během slavnostního ceremoniálu v pražském kině Přítomnost. Filmy byly oceněny celkem ve čtyřech kategoriích.

V soutěžní sekci programu letošního PSFF bojovalo o titul Nejlepšího mezinárodního vědeckého dokumentu celkem šestnáct filmů z Francie, USA, Rakouska, Spojeného království, Kanady, Německa, Španělska, Belgie a Nizozemska. V soutěži bylo zastoupeno i Česko filmem Voda ztracená a vrácená. Tento poetický dokument si z festivalu odnesl Cenu rektora ČZU. “Film představuje zajímavý kontrast vody jako životodárného, ale také destruktivního prvku. Voda představuje jak zdroj života, tak i jeho ohrožení. (…) Z filmu je patrná investice obrovského množství času, energie a technických znalostí, která byla věnována zachycení koloběhu vody. Každý záběr tak působí jako pečlivě promyšlený obraz.”

Studentskou porotu, složenou ze studentstva ČZU, nejvíce zaujal film Evoluce Země: Ostrovy, o kterém tvrdí, že “není jen o fauně – je to reflexe o přizpůsobivosti života samotného. Nutí nás přehodnotit naše chápání evoluce a našeho místa v přírodě a jeho síla rezonuje ještě dlouho po skončení projekce.”

Porotu mezinárodní soutěže složenou ze zástupců fakult a vedení ČZU si získala Divočina v bouři režiséra a scenáristy Michaela R. Gaertnera. Porota na filmu ocenila jeho vizuální i emocionální podmanivost. “Film vykresluje, jak se zvířata a rostliny v lese připravují na změny počasí, od prvních náznaků blížící se bouřky až po její příchod a následky. Tento proces adaptace na střídání sucha a dešťů je ve filmu zachycen fascinujícím způsobem a ukazuje, jak úžasně jsou obyvatelé lesa schopni se přizpůsobit měnícím se podmínkám.”

Vrcholem udílení cen je každoročně cena Grand Prize, kterou festival uděluje ve spolupráci s partnerským festivalem Academia Film Olomouc. O tuto cenu se uchází jak soutěžní býběr PSFF, tak soutěžní filmy z AFO, které proběhlo letos v dubnu. Porota složená z odbornic a odborníků z oblastí popularizace vědy a dokumentárního filmu udělila toto ocenění ve výši 10 tisíc amerických dolarů filmu Součástí smečky v režii Tanguye Dumortiera a Oliviera Larreyho. FIlm podle nich “jakoby mimoděk ilustruje zásadní posun v přírodovědném filmu, který se odehrál v posledních dvou dekádách. Z loutkaře a manipulátora se dokumentarista stává pouhým divákem a získává tím tolik potřebný odstup. Snímek ukazuje, že gradovat napětí ve filmu o predátorech lze budovat celou paletou metod a postupů. Snahu ohromit brutalitou nahrazují úplně jiné a civilnější metriky: čas, a hlavně, důvěra v diváckou schopnost vidět.” Na závěr dodávají, že “tento film dává naději, že pečlivá dramaturgie může mít vyšší hodnotu než jeden money shot. I přes tento humanistický záměr ale film nezakrývá realitu filmové práce: aby dokumentarista dokázal zachytit život predátora, musí tak sám začít přemýšlet.”

PSFF program pokračuje ve čtvrtek na České zemědělské univerzitě, kde v 19:30 udělí letošní novou Cenu diváků.

HLAVNÍ ORGANIZÁTOŘI:

POWERED BY: